Artikel in De Stentor

Jeffrey (47) koopt bus op marktplaats om zijn droom waar te maken

Hij heeft zijn baan opgezegd om een nieuw avontuur aan te gaan. Een avontuur met een mooie boodschap. Jeffrey Gerritse (47) uit Apeldoorn rijdt vanaf april in een oude SRV-wagen door Apeldoorn om streekproducten aan de man te brengen. ,,Maar ook mensen weer met elkaar te laten praten.”

Er zit Jeffrey Gerritse iets dwars.

De ergernis groeit al jarenlang, zeker sinds de coronatijd, en heeft te maken met hoe mensen met elkaar omgaan. De Apeldoorner kiest zijn woorden zorgvuldig. ,,De polarisatie is alleen maar groter geworden, mensen staan steeds verder uit elkaar. Dat is enorm zonde”, zegt hij.

,,Je merkt het overal. Op straat, maar ook in winkels, in de supermarkt. We zijn alleen met onszelf bezig, praten niet meer met elkaar. Soms staan we in de rij bij de kassa zonder een woord met elkaar te wisselen.”

Kortom, de verbinding is weg.

Jeffrey Gerritse gaat streekproducten verkopen vanuit een SRV-wagen. © Maarten Sprangh

En die moet terug, vindt hij. Hoe? Met voeding én contact. In een oude SRV-wagen rijdt hij vanaf april door Apeldoorn om streekproducten aan de man te brengen.

,,De kloof tussen boer en burger kunnen we verkleinen, het is nu actueler dan ooit. Laat zien wat we hier in de regio maken, ik breng het naar de mensen toe. Van vlees uit de streek, tot zuivel uit de regio. Apeldoorn, Hoenderloo, Vaassen: ik haal het van leveranciers uit de buurt, in elk geval zoveel als mogelijk. Bij sommige producten is het wat lastiger. Als ik speciale vis wil verkopen, kom ik bij een leverancier uit Urk terecht. Daar ben ik eerlijk en open over.”

Frisdrank met lokaal water

Net als de frisdranken die hij als alternatief voor de geijkte merken presenteert. ,,Dat komt van fruit iets verder weg, maar wordt hier wel in de buurt geproduceerd met lokaal water.”

Maar het mooie en speciale is, stelt Jeffrey: ,,Elk product heeft een verhaal. Hoe het tot stand komt, hoe het gegroeid is, hoe belangrijk het is voor de regio. De historie die bij het product hoort of het bedrijf waar het vandaan komt. Die verhalen ga ik vertellen. En het moet wel gezond zijn.”

Dat doet de Apeldoorner vanuit een grote bus. Een echte SRV-bus, zoals die tientallen jaren geleden nog een vertrouwd beeld in de straat waren en nu een absolute bijzonderheid. Zo’n hoekig voertuig, vroeger vaak wit, met een blauwe rand en zwarte kratten achterop met flessen melk of karnemelk.

Hij tikte zo’n wagen een paar maanden geleden op de kop via Marktplaats en mocht hem stallen bij een kennis met een loods. Daar staat het meer dan 35 jaar oude voertuig, nu nog met oude bestickering en zachte, versleten banden. De binnenkant is al bijna volledig gestript. ,,Binnenkort gaan we de boel spuiten, netjes maken en schappen installeren. Daarna volgt de buitenkant, die komt in de kleuren groen en wit, die voor mijn bedrijf staan.”

© Maarten Sprangh

Lees het bericht op De Stentor

Lees ook dit nieuwsbericht: